Merestä pöytään

Kala on mainio elintarvike terveellisyytensä ja monipuolisuutensa ansiosta.

Tiesitkö, että kala sisältää runsaasti proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja? Oletko koskaan ajatellut ruokapöydän ääressä, miten kala on siihen päätynyt?

Tuulista ja ilmoista muutoinkin on kiinni rysille lähdön ajankohta. Kalastajat, joita ennen oli valtaisasti enemmän, lähtevät Krookan rannasta Merikarvialta kohti avomerta. Merikarvia onkin hyvä kohde kalasatamalle, sillä sen edustalla ei Ouraa lukuun ottamatta ole tiheää saaristoa. Ulapalle on siis verrattain lyhyt matka. Toisinaan ilmoista ja merivirtauksista osataan päätellä, että rysät ovat täynnä, jolloin liikkeelle lähdetään joka päivä.

Kun paatti saapuu rantaan, kalat on jo verestetty merellä ja saalis laitetaan suoraan kylmiöön.

Tiesitkö, että aivan umpituoretta kalaa on vaikeaa käsitellä?

Seuraavana päivänä alkaa jalostus. Osa myydään tuoreena sellaisenaan joko kokonaisena tai fileenä. Osa saaliista savustetaan ja loput jalostetaan edelleen. Tuore kala on kaiken kruunu.

Paikanpäällä kalaliikkeen myymälässä tuore kala voidaan myös suolata asiakkaalle valmiiksi tai neuvoa, miten suolaus tapahtuu. Neuvoja saa myös tarvittaessa kalan valmistukseen kotona.

Syö kalaa pari kertaa viikossa ja vaihtele kalalajeja saatavuuden ja omien mieltymystesi mukaan. Kokeile välillä myös jotain uutta!

Kalasaalis vaihtelee päivittäin.