pic

Paikallinen klassikko
jo vuodesta 1960

Eljas Sannan Kalaliike kunnioittaa perinteitä kalan valmistuksessa. Samalla paikalla toiminut savustamo sijaitsee Merikarvialla, joka on tunnettu kalastuksestaan. Vilho Santa, Eljaksen isä perusti kalaliikkeensä jo aikanaan.

Toiminnassa oli Elna-vaimokin kovasti mukana. Tuohon aikaan, sotien jälkeen kalaa kuljetettiin maakuntiin ja vietiin säännöllisesti ostajien ovien taakse. Elnan ja Vilhon jälkikasvusta Eljas ryhtyi sittemmin kalaliikkeen yrittäjäksi ja jatkoi siten isänsä perinnettä. Myös Eljaksen vaimo Sirkka lähti tarmokkaasti mukaan yrityksen toimintaan. Molemmat painavat edelleen täydellä höyryllä, sillä mihin silakka ruodoistaan pääsisi – eikä tarvitsekaan.

Kun nykyinen yrittäjä Timo Santa syntyi 1968, hankki Eljas uudet savustusuunit, jotka ovat käytössä edelleen. Uunien myötä kalaliike sai uutta tulta alleen. Jatkumo on säilynyt, sillä Timo on koulutukseltaan kalanjalostaja. Nuoren miehen matkaan tarttui myös tyttöystävä, joka tuli kalaliikkeen toimintaan jo 1990-luvun alussa. Kun nuoripari vihittiin, myös tuoreesta vaimosta, Marista tuli Santa ja ehta kalaliikeläinen. Neljäs polvi on nyttemmin kalaliikkeessä sesonkiapuna.

”Ja sitte haetaa Sannalta kalat.”

Aikanaan Eljas Sannan Kalaliikkeellä oli myös oma kirjolohen kasvattamo, mutta siitä on sittemmin luovuttu. Nykyään iso osa kaloista ostetaan suoraan kalastajilta, kuten myös kasvatettu kirjolohi, mikä tulee lähialueen rannikolta.

Vaikka kalastajia on vähemmän kuin ennen ja välillä iskee pelko ammatin katoamisesta, voivat merikarvialaiset iloita muutamasta uuden polven kalastajasta. Työ on kovaa, sillä sitä tehdään ympäri vuoden kelistä riippumatta. Jo sekin lisää kalan arvostusta.

Timon tehtävänä on jalostaa, fileerata ja tehdä ruumiillinen työ. Mari puolestaan vastaa asiakaspalvelusta ja sen sujuvuudesta, pakkaamisesta ja pyrkii vastaamaan puhelimeen aina kun mahdollista. Lisäksi Marin vastuulla on kiertää alueen Rekoissa sekä suhauttaa Kankaanpään torille joka torstai. Perinne on saanut alkunsa jo Vilhon aikana.

Kesäaika on sesonkia kalaliikkeessä ja silloin Rekot ovat tauolla. Merikarvia kuhisee kesäasukkaita kuin turistejakin. Kalaliikkeestä lähtee säännöllisesti kalatoimituksia ravintoloihin ja pitopalveluihin. Tilauksia tulee Helsingistä Utsjoelle.

pic

Haluaisitko tulla käymään?

Tule Krookkaan!